Angststoornis

U heeft last van angsten die erg op de voorgrond staan en tot hevige paniekreacties leiden. Veelvoorkomende angsten zijn angsten om naar buiten te gaan, angst voor kleine ruimtes, hoogtevrees, spinnen, met (of zonder) andere mensen zijn, angst dat er iets naars gebeurd als een bepaalde handeling niet wordt uitgevoerd.
In het kort

Een angststoornis veroorzaakt hevige angsten en zorgen in het dagelijks leven, zelfs zonder echt gevaar. Dit kan erg beangstigend en uitputtend zijn. Gelukkig is er hulp beschikbaar. Behandeling kan bestaan uit gesprekken, therapie, zelfhulpstrategieën en soms medicatie.

Bij Synthese bieden we op maat gemaakte behandelingen die jou kunnen helpen om weer grip op je leven te krijgen. Je staat er niet alleen voor; wij zijn er om je te ondersteunen op jouw weg naar herstel.

Wat is een angststoornis?

Een angststoornis, ook wel gegeneraliseerde angststoornis genoemd, is een psychische aandoening die ervoor zorgt dat je je voortdurend zorgen maakt over allerlei dagelijkse zaken. Mensen met deze stoornis ervaren overmatige angst en spanning, zelfs als er geen directe aanleiding voor is. Dit piekeren kan zich richten op verschillende aspecten van het leven, zoals werk, gezondheid, relaties en financiële situatie. De voortdurende zorgen kunnen leiden tot fysieke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid.

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis hebben vaak moeite om hun zorgen onder controle te houden, wat hun dagelijks functioneren kan beïnvloeden. Ze kunnen zich rusteloos, prikkelbaar en snel vermoeid voelen, en hebben vaak problemen met concentratie en slaap. Deze stoornis kan ook samengaan met andere angststoornissen, depressie of lichamelijke klachten.

Oorzaken van een angststoornis

De oorzaken van angststoornissen zijn vaak complex en kunnen erfelijke, opvoedkundige en omgevingsfactoren omvatten. Soms ontstaan deze stoornissen na een traumatische gebeurtenis of door een lichamelijke ziekte, medicijngebruik of drugs​

Behandeling

Behandeling van een angststoornis kan bestaan uit verschillende onderdelen:

Psychotherapie
  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): Helpt je negatieve gedachten en gedragingen te herkennen en te veranderen.
  • Exposuretherapie: Helpt je om geleidelijk aan situaties bloot te stellen die angst veroorzaken, om zo de angst te verminderen.
Medicatie

Hoewel medicatie soms nodig kan zijn om de symptomen te verminderen, wordt dit bij angststoornissen vaak vermeden. De voorkeur gaat naar psychotherapie.

Leefstijl-advies en zelfmanagement (zelfzorg)

Regelmatig bewegen, goed slapen, gezond eten, geen alcohol en drugs gebruiken, en ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie kunnen helpen om angstklachten te verminderen.

Psycho-educatie

Dit helpt je om meer te leren over je angststoornis en hoe je hiermee om kunt gaan. Familie en vrienden kunnen ook betrokken worden om je te ondersteunen.

Wat merkt u?
  1. Piekeren
  2. Rusteloosheid
  3. Prikkelbaarheid
  4. Slechte concentratie
  5. Gespannenheid
  6. Moeheid
  7. Spierklachten
  8. Slaapproblemen
Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je last van terugkerende paniekaanvallen. Lees meer over paniekstoornissen op onze paniekstoornis pagina

Meer weten?

Neem contact met ons op om meer te weten te komen over onze diensten en hoe we u kunnen ondersteunen op uw weg naar herstel.

Wij zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 op telefoonnummer:

0853036387
Bel mij terug

Fout: Contact formulier niet gevonden.